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  1. UDOSpace - Universidad de Oriente/Venezuela
  2. 06. Consejo de Investigación (CIUDO)
  3. Revista SABER
  4. Revista SABER - Vol. 11 - Nros. 1, 2 y 3 del año 1999
Please use this identifier to cite or link to this item: http://ri2.bib.udo.edu.ve:8080/jspui/handle/123456789/3710
Title: RELACIÓN ARN/ADN EN Brachionusplicatilis (MULLER, 1780) CULTIVADO
Authors: Gómez, Olga
Keywords: rotífero
alimentación
ARN/ADN
rotifers
food
RNA/DNA ratios
Issue Date: 1999
Publisher: Universidad de Oriente
Series/Report no.: Saber;Vol 11, No. 2 (pags. 7-11)
Abstract: RESUMEN: Con el fin de establecer su posible uso como parámetro fisiológico de crecimiento en cultivos de rotíferos, se estudió la relación ARN/ADN, mediante fluorescencia, en rotíferos alimentados con tres especies de microalgas, a salinidad y temperatura ambiental (39%o y 26-34°C, respectivamente). Se encontró que en poblaciones juveniles la relación fue menor que en poblaciones adultas. El crecimiento y la relación ARN/ ADN están positivamente correlacionadas siempre que hay disponibilidad de alimento, ya que en condiciones deficientes de alimento la relación ARN/ADN disminuye. ABSTRACT: With the purpose of establishing its potential use as a physiological growth parameter in rotifer cultivation, we studied, by means of the fluorescence method, the RNA/DNA ratio in rotifers fed with three species ofmicroalgae, at local environmental conditions of salinity and temperatures (39 %o and 26-34°C respectively). We found that the ratio was lower in juvenil e than in adult population. Growth and RNA/DNA ratio are positively correlated as long as there is adequate food availability, while this ratio decreases under conditions of food deficiency.
URI: http://ri2.bib.udo.edu.ve:8080/jspui/handle/123456789/3710
ISSN: 1315-0162
Appears in Collections:Revista SABER - Vol. 11 - Nros. 1, 2 y 3 del año 1999

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